Home > Blog
Leestijd — 3 minuten
De maakindustrie in Europa loopt voorop bij het integreren van de nieuwste technologieën in hun dagelijkse processen. Van automatisering, kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML), Internet of Things (IoT), analyses en cloud computing. Industry 4.0 stelt hen in staat sneller en efficiënter te werken.
Hoewel grote ondernemingen vaak worden geassocieerd met deze technologieën, omarmen steeds meer mkb-bedrijven nieuwe technologieën om handmatige en repeterende taken te vervangen. Al in 2018 besprak 83% van de Belgische fabrikanten hoe Industry 4.0 hun operationele prestaties zou verbeteren.
Volgens de Europese Commissie blijven personeels- en vaardigheidstekorten in de hele EU bestaan. Dit heeft impact op verschillende industrieën en vaardigheidsniveaus. Onderzoek toont aan dat in Nederland de vraag naar functies in de technologische en productiesector op de tweede plaats staat, wat de behoefte aan efficiëntie benadrukt.
Er zijn verschillende initiatieven gelanceerd om ervoor te zorgen dat de beroepsbevolking de nodige vaardigheden krijgt om deze nieuwe technologieën optimaal te benutten. Een voorbeeld hiervan is het EU-project "Europees Jaar van de Vaardigheden 2023," dat tot doel heeft tegen 2030 20 miljoen ICT-specialisten op te leiden.
Opleidingsaanbieder Lepaya ontving een investering van ongeveer 38 miljoen euro in zijn trainingsoplossing om zijn AI- en data-analysetools te verbeteren die worden gebruikt om werknemers in de hele EU bij te scholen. Het geeft ondernemers in de maakindustrie de kans om werknemers om te scholen, zodat ze kunnen voldoen aan de vraag naar automatisering.
Uit onderzoek van PwC blijkt dat servicerobots kunnen helpen om het tekort aan arbeidskrachten in Nederland te verminderen. Het onderzoek toonde aan dat tussen 2020-2030 automatisering kan helpen om ongeveer 75.000 banen in de productie te vervullen.
Hoewel sommigen zich zorgen maken dat AI en automatisering zullen leiden tot baanverlies, zullen mensen altijd nodig blijven voor een aantal belangrijke taken in de productie, zoals probleemoplossing, kwaliteitscontrole en training. Daarom moet de focus verschuiven naar hoe deze technologie kan helpen om kritieke tekorten aan technische vaardigheden op te vullen.
Het is niet verrassend dat de meeste gevraagde vaardigheden te maken hebben met automatisering, robotica of IoT, of het werken met apparaten die aan een netwerk verbonden zijn en gegevens delen.
IoT wordt steeds vaker gebruikt in de productiesector wereldwijd omdat het bedrijven helpt om grote verbeteringen door te voeren. Een voorbeeld van het gebruik ervan is sensoren die in machines worden geïnstalleerd om te detecteren wanneer ze waarschijnlijk defect of oververhit raken.
Analytische vaardigheden worden belangrijker in slimme fabrieken. Het personeel moet dagelijks beslissingen nemen om de juiste middelen toe te wijzen. Daarnaast moet men manieren vinden om de efficiëntie in het productieproces te verbeteren. Dit alles op basis van data.
Naarmate meer fabrikanten overstappen naar de cloud, moet het team goed begrijpen hoe ze processen kunnen optimaliseren. IT-personeel moet op de hoogte zijn van cloud-architectuur, platforms en beveiliging om ervoor te zorgen dat cloudoplossingen blijven werken en dat ze daaruit het beste blijven halen.
Zonder de juiste onboarding en training van medewerkers kan digitalisering een bedrijf kwetsbaarder maken voor een cyberaanval. Teams moeten bewust zijn van de bedreigingen, weten hoe ze deze kunnen voorkomen en een crisisplan hebben.
Kleine en middelgrote bedrijven zullen waarschijnlijk niet over een uitgebreid IT-ondersteuningsteam beschikken, dus samenwerken met een externe leverancier die de systemen up-to-date kan houden tegen opkomende bedreigingen, regelmatig software-updates kan uitvoeren en training kan bieden is van onschatbare waarde.
Ondernemers in de maakindustrie maken zich misschien het meeste zorgen over het bijscholen of omscholen van personeel. Vooral als men gewend is om op een handmatige en traditionele manier te werken. ERP-software zal tijdwinst opleveren omdat de software gebruiksvriendelijk ontworpen is. Gebruikers hebben geen uitgebreide en geavanceerde kennis nodig om systemen te gebruiken.
Bekijk onze Ridder iQ productpagina