Home > Blog
Leestijd — 4 minuten
In België wordt elektronische facturatie steeds meer de norm, vooral omdat het de komende jaren voor steeds meer bedrijven verplicht zal worden. Voor alle bedrijven die zaken doen met overheidsinstanties is het nu al verplicht om gebruik te maken van elektronische facturatie. Deze verplichting is onderdeel van een bredere Europese strategie om de efficiëntie en transparantie in zakelijke transacties te vergroten, en om fraude en fouten te verminderen.
De Belgische overheid heeft zich aangesloten bij het Europese Peppol-netwerk (Pan-European Public Procurement OnLine), dat bedrijven in staat stelt om elektronische facturen en andere zakelijke documenten veilig en gestandaardiseerd uit te wisselen. Dit netwerk maakt het mogelijk om grensoverschrijdend en op een uniforme manier te communiceren met overheden en bedrijven in heel Europa.
Vanaf 1 januari 2026 wordt elektronische facturatie verplicht voor alle bedrijven in de Europese Unie die B2B-transacties uitvoeren. Bedrijven moeten dan elektronische facturen kunnen ontvangen en verwerken in een gestandaardiseerd formaat.
Vervolgens moeten bedrijven met een jaaromzet van meer dan 800.000 euro vanaf 1 januari 2027 hun facturen verplicht elektronisch versturen. Voor alle andere bedrijven geldt deze verplichting vanaf 1 januari 2028.
Deze gefaseerde invoering onderstreept de noodzaak voor bedrijven in België om hun facturatieprocessen nu al te digitaliseren. Ondernemingen die deze transitie tijdig maken, bijvoorbeeld via het Peppol-netwerk, kunnen daarmee voldoen aan de wettelijke eisen en zij profiteren ook van snellere verwerkingstijden, lagere kosten en minder fouten.
De maakindustrie in België, gekenmerkt door een groot aantal KMO's (kleine en middelgrote ondernemingen), vormt de ruggengraat van de nationale economie. Volgens de laatste statistieken zijn er meer dan 56.000 KMO's actief in de maakindustrie. Deze bedrijven variëren van kleine familiebedrijven tot middelgrote ondernemingen die allemaal in sterke mate zorgen voor technologische vooruitgang en innovatie .
In tegenstelling tot grotere multinationals hebben deze KMO's vaak minder middelen en capaciteit om complexe processen voor administratie en IT in te richten. Dit maakt de transitie naar elektronische facturatie zowel een uitdaging als een kans. Met de juiste tools en ondersteuning kunnen deze bedrijven niet alleen voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar ook hun bedrijfsprocessen optimaliseren en concurrentievoordeel behalen.
Peppol is een internationaal netwerk dat de uitwisseling van elektronische documenten tussen bedrijven en overheden standaardiseert en vergemakkelijkt. Het netwerk is ontworpen om interoperabiliteit te waarborgen tussen verschillende systemen en landen, waardoor grensoverschrijdende handel eenvoudiger en efficiënter wordt. In België speelt Peppol een cruciale rol bij de invoering van elektronische facturatie. Door aan te sluiten bij het Peppol-netwerk kunnen Belgische bedrijven eenvoudig voldoen aan de wettelijke eisen, ongeacht of ze zaken doen met lokale of buitenlandse partners. Dit netwerk zorgt ervoor dat facturen veilig, snel en in een gestandaardiseerd formaat worden verzonden, wat de kans op fouten en vertragingen vermindert.
Elektronische facturatie biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele papieren facturen. Allereerst worden de facturen sneller verwerkt, wat leidt tot kortere betalingstermijnen en een betere cashflow voor bedrijven. Daarnaast vermindert elektronische facturatie de administratieve lastendruk, aangezien handmatige invoer en verwerking worden geminimaliseerd. Dit leidt tot kostenbesparingen en een kleinere kans op fouten.
Bovendien maakt elektronische facturatie het eenvoudiger om aan wettelijke verplichtingen te voldoen, zoals de belastingaangifte. Alle benodigde gegevens zijn immers digitaal beschikbaar en kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met boekhoud- en ERP-systemen. Voor de maakindustrie in België is dit bijzonder belangrijk, gezien de complexe supply chains waar zij onderdeel van zijn en de noodzaak om snel en efficiënt te kunnen reageren op veranderingen in de markt.
Het Smart Connected Supplier Network (SCSN) is een initiatief dat is opgezet om de communicatie en samenwerking tussen leveranciers en producenten te verbeteren. Door gebruik te maken van open standaarden, zoals die binnen Peppol, stelt SCSN bedrijven in staat om gegevens veilig en efficiënt uit te wisselen. Dit netwerk richt zich specifiek op de maakindustrie en het helpt bedrijven om hun supply chain-processen te optimaliseren.
SCSN maakt het mogelijk om facturen en andere belangrijke gegevens, zoals bestellingen en leveringsinformatie, te delen via een gestandaardiseerd platform. Dit bevordert de transparantie en vermindert de kans op fouten, wat leidt tot een efficiëntere en effectievere supply chain.
Gebruikt u Ridder iQ en bent u benieuwd hoe de integratie met Peppol werkt? Kijk dan mee met ons webinar op 18 maart.