Home > Blog
Leestijd — 3 minuten
De Europese Richtlijn inzake Duurzaamheidsrapportage voor Bedrijven, die begin 2023 van kracht werd, bepaalt dat investeerders en belanghebbenden toegang moeten hebben tot gegevens om strategische beslissingen te kunnen nemen op het gebied van duurzaamheid. Dit is nauwelijks een verrassing gezien de sombere statistieken die we blijven zien in het nieuws over de opwarming van de aarde.
Het zijn niet alleen overheden die bedrijven oproepen om duurzamer te werken. Onderzoek toont aan dat consumenten het probleem met gelijk belang bekijken. Sterker nog, 81% van de consumenten zou liever kopen bij een duurzame leverancier en 60% wil duurzame goederen.
Gezien deze verschuiving zijn steeds meer bedrijven op zoek naar een beter begrip van de milieueffecten van elke fase van hun toeleveringsketen - iets dat rechtstreeks van invloed zal zijn op fabrikanten.
Dit is hoe een ERP-systeem een productiebedrijf kan helpen slimmer en efficiënter te werken:
In tegenstelling tot handmatige systemen zorgt Enterprise Resource Planning (ERP) software ervoor dat gegevens in realtime zichtbaar zijn - iets dat van essentieel belang is gezien het snel veranderende karakter van moderne productiebedrijven.
Met alle gegevens opgeslagen op één centrale locatie, kan de status van elk project en elke productielijn worden geraadpleegd wanneer dat nodig is. Daarnaast stelt een ERP-systeem u in staat om nauwkeurige records bij te houden van operationele activiteiten, waarbij belangrijke duurzaamheidsmetrieken zoals energieverbruik, waterverbruik, afval of koolstofemissies worden bijgehouden.
Indien u een rapport moet genereren om naleving van wettelijke vereisten of uw milieu-, sociale en governance (ESG) referenties aan te tonen, kunnen deze eenvoudig worden gemaakt in een gestandaardiseerd formaat, met slechts een paar klikken.
De meest recente gegevens, verzameld in 2020, toonden aan dat de productiesector bijdroeg aan 10,6% van het afval in de EU, wat neerkwam op ongeveer 167 miljoen ton. Als het aan zijn lot wordt overgelaten, genereert afval methaangas dat bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen.
Voor fabrikanten is afval niet alleen fysiek - het kan betekenen dat tijd en middelen van personeel en machines worden verspild door onderbenutting of dubbel werk, wat de energiebehoeften kan vergroten.
ERP-systemen zijn ontworpen om de informatiestroom door de hele organisatie te verbeteren, van de fabrieksvloer tot de financiële afdeling, zodat alle teams binnen enkele seconden toegang hebben tot de benodigde gegevens.
Dit vermindert niet alleen de hoeveelheid werkelijke tijd die wordt verspild aan het volgen van papieren sporen of fysiek praten met andere afdelingen, maar zorgt er ook voor dat iedereen werkt vanuit één informatiebron, waardoor de kans op fouten, verzuim of dubbel werk aanzienlijk wordt verminderd.
Naast het verminderen van verspilde middelen en machinestilstand, helpt een ERP-systeem ervoor te zorgen dat het magazijn het hele jaar door op een optimaal niveau is gevuld. Degenen die afhankelijk zijn van handmatige systemen zullen de omvang van deze uitdaging waarderen, vooral gezien recente verstoringen in de toeleveringsketen.
Of jouw productiebedrijf nu op een Make-to-Order (MTO) of Make-to-Stock (MTS) model opereert, het nauwkeurig afstemmen van productieschema's met de vraag kan ervoor zorgen dat de best mogelijke beslissingen worden genomen als het gaat om logistiek, zoals verzending.
Gedeeltelijk gevulde leveringswagens zijn niet alleen kostbaar vanuit een financieel perspectief, ze dragen ook in hoge mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Met alle informatie digitaal opgeslagen, kunnen teams gemakkelijk leveringsroutes en modellen evalueren om ervoor te zorgen dat de meest milieubewuste beslissingen worden genomen.
Veel productieprocessen vergen veel energie, maar dit heeft niet alleen betrekking op het dagelijkse gebruik van machines. Onderhoud en reparaties, de verwerking van grondstoffen, verwarming en koeling zullen ook kostbare middelen verbruiken.
Met de juiste technologie kunnen fabrikanten niet alleen productieschema's optimaliseren en het energieverbruik beter controleren, ze kunnen ook de kans op plotselinge machine-uitval verminderen - iets dat kostbaar is en kan leiden tot enorme pieken in het energieverbruik bij herstart.
Hoewel hernieuwbare energiebronnen een geweldig alternatief zijn, vereisen ze een aanzienlijke initiële investering, onderzoek en ontwikkeling, iets dat eenvoudigweg onhaalbaar is voor veel kleinere organisaties.
Ridder iQ helpt ook uw bedrijf om duurzaam te ondernemen.