Home > Blog
Leestijd — 4 minuten
Onder het motto “een goede start is het halve werk” investeerde Niels Baert vier jaar geleden, bij de opstart van zijn bedrijf Hyler, in Ridder iQ. “We wilden onmiddellijk een goede basis hebben”, zo klinkt het vastberaden. De productiehal werd opgestart terwijl alles meteen in de software werd opgenomen daaruit zou ondersteuning, efficiëntie en een overzicht vloeien.
De machinebouwer Hyler, gevestigd in Meulebeke te West-Vlaanderen, ontwikkelt en produceert landbouwmachines voor de vlas- en hennepindustrie. Oprichter Niels Baert weet precies waar mensen in het vak nood aan hebben. Zijn passie voor de teelt werd hem met de paplepel ingegeven als landbouwerszoon. Zo kent de zaakvoerder niet alleen de stiel, maar staat hij op vandaag met één been tussen de landbouwers, waardoor hij weet tegen welke problemen ze aanlopen.
“We maken de machine die de andere niet maakt: modulair en flexibel, multifunctioneel”, klinkt het trots. En dat lijkt een sleutel tot succes. Als pionier op de markt heeft het bedrijf vandaag, op amper 2 jaar tijd, twee types machines ontwikkeld en vermarkt: een vlasmachine en een hennepkeermachine. Vandaag zit het team van zeven ingenieurs in volle ontwikkeling van een nieuw prototype en kijkt het Hyler-team uit naar een nieuwe locatie met meer ruimte, waar het bedrijf dezelfde groei kan verder zetten.
Zaakvoerder Niels beseft al in 2020, bij de ontwikkeling van de eerste prototypes, dat een vlotte productie steunt op een correcte digitale weergave van de flow van zijn bedrijf. Stap voor stap, terwijl het bedrijf zich verder ontwikkelt, neemt ook de digitale structuur vorm.
Niels neemt ‘Start from scratch’ in de mond. Dit wijst niet enkel op het uit de grond stampen van een goeddraaiend bedrijf op amper 4 jaar tijd.
Nu er twee machines ontwikkeld zijn, gaat het niet louter om een performantere machine met een zwaardere motor op de markt zetten. Met in het achterhoofd de vragen van de klanten en de noden op de markt, ontwikkelen de ingenieurs van Hyler nieuwe prototypes van 0. Daar is tijd en een optimale focus voor nodig. “Dankzij de software kunnen onze ingenieurs steeds meer aandacht besteden aan waar ze goed in zijn. Ze hoeven niet manueel bonnen op te maken. Door met Ridder iQ te werken, belasten we onze ingenieurs minder en kunnen we een 3-tal maanden werk op een jaar tijd besparen. Dit vooral in de periodes waar we bestellingen plaatsen. Het is de bedoeling dat ze enkel nog ontwerpen en een paar noodzakelijke tabellen opmaken in Ridder iQ, maar voor de rest moeten ze zich kunnen focussen op wat echt telt,” zegt de zaakvoerder geïnspireerd.
Niels Baert, zaakvoerder Hyler
De investering in het ERP-pakket sluit naadloos aan op de visie van de machinebouwer. “Onze sterkte is volop onze focus leggen op engineering en innovatie en dus ook digitalisering”, zo wil Hyler de concurrent en de markt voorblijven. Door een correcte digitale weerspiegeling van het bedrijf te creëren kan er efficiënt worden gewerkt. Manueel werk maakt plaats voor automatisatie. In een bedrijf waar engineering centraal staat, zal het niet verwonderen dat een tekenprogramma ook vlot gekoppeld moet kunnen worden met de digitale flow van het bedrijf. Hyler was overhaald toen duidelijk werd welke koppelingen mogelijk waren.
Het ontwikkelen van de nieuwe machines gebeurt volledig in-house. Ook beschikt de productiehal van Hyler over een lasafdeling en een assemblage-afdeling. Alle productionele stappen daartussen worden uitbesteed om efficiënter te schakelen. Dat levert op korte tijd een grote hoeveelheid materiaal, met stock. “Ridder iQ helpt om beter onze aankoop te beheren, vooral omdat we long lead items hebben. We zouden het overzicht niet kunnen behouden, of er zou toch veel tijd in kruipen. Tijd die we met onze mensen liever investeren in engineering”, zegt Niels. Als we een order sturen kunnen we het in 10 verschillende leveringen krijgen, dankzij Ridder kunnen we perfect zien welke goederen ontvangen zijn en welke nog niet” en door de integratie met ScanSys worden zelfs de aankoopfacturen automatisch gecontroleerd en verwerkt, voegt hij er nog aan toe.
Door de gebruikservaring te vergelijken met Excel, wil de zaakvoerder ook nog de gebruiksvriendelijkheid van het systeem benadrukken. “Het is een ERP-pakket waar je mee kan werken als je Excel kent. Zonder veel opleiding wisten we al snel hoe de vork aan de steel zat”, zegt hij tevreden. Verder belicht hij hoe de werkefficiëntie van de medewerkers nog meer stijgt door het aanpassen van de inrichting. “Iedereen kan heel snel zien wat hij moet zien met een paar simpele klikken’, zegt Niels
“We zijn een jong bedrijf in volle groei. Wij blijven groeien en Ridder iQ koppelt voor ons de eindjes aan elkaar”, besluit Niels nog.
Bekijk het hele verhaal van Hymer